«Livlegen» i Nitimen denne uken

Her er utsikten fra mitt «ute-radiostudio» når jeg snakker som «livlegen» fra den lille byen i Syd-Frankrike som jeg oppholder meg i av og til – slik jeg gjør denne tirsdagen. Herlig med litt vårstemning akkurat nå må jeg innrømme.

Herfra bruker jeg en spesiell app som sender best mulig digital lyd hjem til Nitime-studio på Marienlyst via min mobil (med ørlite forsinkelse i forhold til en standard telefonlinje).

I de kommende ukene skal vi i min «livlege»-spalte grave i dilemmaet «Hvordan forsoner man seg med den man er eller den man kan bli ?».

Redaksjonen liker å bevege seg i landet mellom medisin, psykologi og filosofi. Det som kjennetegner dette enormt store området er at de fleste kan litt om det, noe kan endel og ingen kan alt. Her gjør jeg mitt for å samle noen tråder. Dette gir meg ofte så mye å tenke på at jeg både må lese, fundere, reflektere og strekke min kompetanse. Deretter må jeg så lage et litt pedagogisk og komprimert, for så å forberede meg på det som blir noen små samtaler mellom et par tre musikkinnslag på direkten i P1 rett etter klokka halv elleve på tirsdager.

Sånne forberedelser til noe som skal virke enkelt og forståelig (og litt klokt) kan stjele litt nattero før tirsdager også fra meg som ellers sover som en stein. Sånn er det å være livlege* – og sånn skal det vel være.

_________________________________________________________________

Kom med forslag til temaer vi bør ta opp – alt fra krenking og forelskelse til laktoseintoleranse og fyllesjuke.

Send tekstmelding til 1987 – kodeord: Nitimen, eller skriv epost til nitimen@nrk.no

*) En livlege er en personlig lege for en høytstående person, for eksempel en konge, president, pave eller politiker. Livlegen står ansvarlig for sin pasients helse og må være tilgjengelig døgnet rundt. I Norge har kongen egen livlege. Ordet «livlege» er en oversettelse av tysk Leibarzt, hvor «liv» har den avblekede betydningen «person». Sammenlign livvakt (Leibwache) og livrett (Leibgericht).[1] I eldre tid kaltes en livlege ofte arkiater, av gresk ἀρχιατρός «førstelege».

Passe godt til slagordet: Enhver bør være konge i sitt eget liv.